29.07.20

RUDOLF SCHOCK: 'THE OLYMPIANS' by ARTHUR BLISS & J.B. PRIESTLEY LONDON 1949 (NEDERLANDS)

Uit de OLYMPIANS 1949
Adele Leigh & Rudolf Schock in
duet Madeleine/Hector:                                                                             

Sir Arthur Bliss (1891-1975)

was een Engelse, veelzijdige componist.
Hij schreef muziek voor orkest, solostem, harmonieorkesten, fanfares, theaterstukken en films.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt hij de muziekafdeling van de BBC en in 1949 vindt de wereldpremière van zijn opera 'The Olympians' plaats.
In 1960 volgt een tweede korte opera: 'Tobias and the Angel'. Omdat ik me de naam van die televisie-opera nog herinner, vermoed ik dat deze ooit op de Nederlandse televisie is uitgezonden.
Arthur Bliss werd in 1950 in de adelstand verheven en in 1953 ontving hij de eretitel 'Master of the Queen's Music'.

Moeizame première van de 'Olympians'!
In een interview aan het begin van de jaren zeventig onthult Arthur Bliss historische feiten over de eerste uitvoering van zijn opera:

De bekende romanschrijver John Boydon Priestley (1894-1984) schreef het operalibretto, dat over de Olympische goden gaat, die zich chronisch vervelen en daarom volgens de legende eens per jaar naar de aarde afdalen om zich als ronddolende theatergroep te vermaken met ons, gewone stervelingen
(zie de poster hierboven!).

Priestley & Bliss zijn nauw betrokken bij de repetities, wat niet goed is voor hun bloeddruk: Ze raken geïrriteerd door het in hun ogen totale gebrek aan voorbereiding. Dirigent Karl Rankl (1898-1968) doet alles op het laatste moment en de tijd die hij voor repetities plant is te kort.
Bovendien praten Rankl en de latere ster-operaregisseur Peter Brook (1925) niet eens met elkaar. Ze communiceren via stukjes papier.
De première op 29 september 1949 wordt met gemengde gevoelens ontvangen: sommige critici prijzen het idee, andere zijn uitgesproken negatief.

Priestley is van mening dat de eerste acte er geweldig uitziet, de tweede gedeeltelijk onsamenhangende dingen produceert en de derde en laatste acte zonder meer een mislukking is.

Londen, Royal Opera House, Covent Garden 1949:
James Johnston & Rudolf Schock in 'The Olympians' als dichter Hector de Florac.
Adele Leigh & Rudolf Schock in 'The Olympians'














Rudolf Schock benadrukt in zijn biografie dat hij de Hector-rol niet in de eerste, maar - twee dagen later - in de tweede uitvoering van de 'Olympians' zong.
In het première zingt en speelt James Johnston Hector, de mannelijke helft van het aardse koppel.
James Johnston (1903-1991) is een van de 'leading tenors' uit de Britse operageschiedenis (luister naar hem op 'YouTube'!).




















ONTDEKKING:
Ebbe Foege Bak, mijn Deense collega in de documentaire "Rudolf Schock, dat zing ik ook!" deed een belangrijke ontdekking op internet.
Hij opende een link naar geluidsopnamen met Rudolf Schock uit de opera 'The Olympians'. Ze komen uit een radio-uitzending op 28 december 1949 van BBC Overseas Service met fragmenten uit de opera!

Krijn de Lege, 5.8.2020

Keine Kommentare: