06.03.07

RUDOLF SCHOCK OP FILM en DVD


  
1) Rudolf Schock: "I sing that too"
Nederlandse filmbiografie van de veelzijdige, Duitse tenor Rudolf Schock. Met ENGELSE ondertitels. Gepubliceerd op YouTube: 2.5.2018.


2) 'Die Stimme der Sehnsucht' (1956)
Vanaf 1.6.2018 (info@filmjuwelen.de!















2) 'Das Dreimäderlhaus (1958)
Luxe heruitgave november 2018 (info@filmjuwelen.de)!


















****************************
De bioscoopfilms:
1950: een eerste operafilm

"In december 1950 nodigde een Amerikaanse televisiemaatschappij mij uit, een film te maken met opera-scènes. Dat interesseerde mij buitengewoon: Het was 1950 en nu kon ik mij professioneel en met een verder ontwikkelde stem presenteren. De Amerikanen namen een aantal aria's en duetten op, die dan ook later in Duitsland werden vertoond en wel in de''Stundenkinos' (te vergelijken met de Nederlandse 'Cineacs') tussen het wereldnieuws en korte films door. Ik was erg trots...." (aldus Rudolf Schock in zijn memoires van 1985).

 
De 'Europafilm voor US-TV', die zo'n 60 minuten duurt, is in het bezit van een Duitse uitgeverij: het 'Bernd Bauer-Verlag'. Het lijkt erop, dat de operafilm dringend aan restauratie toe is. Een actie in 2011 om via Rob van Brink's Rudolf Schock-site die restauratie van de grond te krijgen, kreeg weinig steun.


Maar de meeste geluidsopnamen zijn intussen gelukkig wel op CD uitgebracht: een zestal mooi gedigitaliseerde op Relief CR 3001 en het overige op Myto 021064 als bonus bij de fameuze opname van een Duits gezongen 'Rigoletto' onder dirigent Ferenc Fricsay met Josef Metternich, Rita Streich en Rudolf Schock (N.B.: die bonus staat niet op een recentere uitgave van die zelfde 'Rigoletto' op het label Audite!).

Schock in Mozart's 'Don Giovanni'
(Jaartal moet zijn 1950)


Schock zingt in tien scènes uit Verdi-opera's: 'La Traviata', 'Il Trovatore', 'Aida' en 'Rigoletto', en hij doet dat in het Italiaans.
Verder zingt hij in het Italiaans 'Il mio tesoro' uit 'Don Giovanni' van Mozart, ín het Frans de aria 'O paradis' uit 'L'Africaine' van Meyerbeer en in het Duits aria's uit 'Les Contes d'Hoffmann' van Offenbach en Mignon van Thomas.                                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1951: een tweede operafilm: 'Les Contes d'Hoffmann'

Een fantastische mixture van film en opera, gebaseerd op Jacques Offenbach's beroemde opera en gemaakt door Michael Powell en Emeric Pressburger. Sir Thomas Beecham dirigeert de muziek in deze Engels gezongen film en de tenor Robert Rounseville zingt de titelrol van de dichter Hoffmann. Speciaal voor de Duitstalige markt wordt een Duitse geluidsversie van 'Hoffmanns Erzählungen' vervaardigd met Rudolf Schock als Hoffmann, waarover t.z.t. in 'RS zingt Jacques Offenbach' meer.


Vele jaren na de bioscoop-roulatie verschijnt de film op video/dvd. O.a. ook met de Duitse geluidsband.

vermelding Schock, Streich, Schlemm
Metternich's naam ontbreekt
In 2006 tenslotte brengt Arthaus/Kinowelt op DVD nr. 501263 een prachtig gerestaureerde versie internationaal uit, waarop ook de Duitse versie met Schock, Streich, Sclemm en Metternich te horen is. Voor het goede begrip: Rudolf Schock is niet te zien, maar wel - uitstekend - te horen in de rol van Hoffmann.

 










1953 - 1958: acht hoofdrollen in twaalf nieuwe bioscoopfilms 

Een aantal van die films worden door de Duitse (en Oostenrijkse?) televisie in toenemende mate uitgezonden. Het gaat dan vooral om de operettefilms 'Gräfin Mariza' (1958) en 'Schön ist die Welt' (1957), het Italiaans gekleurde 'Die Stimme der Sehnsucht' (1956) en de Schubert-film 'Das Dreimäderlhaus' (ook 1958).

Merkwaardig is, dat misschien wel Schocks beste film 'Du bist die Welt für mich' uit 1953 (in Nederland destijds uitgebracht als 'De Levensroman van Richard Tauber') zelden op de (Duitse) televisie is vertoond.

Een halve eeuw geleden werd de film in één adem genoemd met die andere muziekfilm over een zangerslegende 'The Great Caruso'. Richard Tauber en Enrico Caruso golden (en gelden) bij een breed publiek als haast mythologische zangerspersoonlijkheden. Mario Lanza zong Caruso en Rudolf Schock trad in de sporen van Tauber. De bekende Nederlandse operacriticus Leo Riemens vond Lanza misplaatst, maar de keuze voor Schock geslaagd. Caruso's film werd in Nederland tot in de jaren 90 vrijwel elk jaar uitgezonden, maar de Tauberfilm nooit. !Deze film is te zien op YouTube, maar i.v.m. de muziekrechten is van enkele succesliederen helaas het geluid verwijderd!

Het bijzonder aardige circusverhaal 'König der Manege' uit 1954 (van Sissy-regisseur Ernst Marischka, die ook 'Du bist die Welt für mich' en 'Das Dreimäderlhaus' maakte) leek van de aarde verdwenen.
!Maar ook deze is nu te zien op YouTube! (zie ook 'RS zingt Friedrich von Flotow').


De bioscoopfilms eindelijk op DVD!

Schock's bioscoopfilms (waarin hij live te zien was) verschenen tot 2007 niet commercieel op video of DVD.
Pas in 2007 bracht Kinowelt 'Das Dreimäderlhaus' uit, de derde film, die Rudolf Schock met Ernst Marischka maakte. Het was duidelijk, dat de bedoeling van deze uitgave was, Karlheinz Böhm als vertolker van de Schubert-rol centraal te stellen. De naam van Schock stond zelfs niet op de voorkant van de cover.

Begin november 2018 kwam 'Das Dreimäderlhaus opnieuw uit (zie bijgaande cover). Schock krijgt nu meer aandacht. Maar zijn rol in de film blijft onderbelicht. Jammer ook, dat Jens Uwe Bauer zich onvoldoende heeft laten informeren over Schock's kwaliteiten als zanger.
Voor het overige biedt de publicatie als geheel interessante informatie en mooie foto's.   
In mijn blogartikel 'Rudolf Schock zingt Heinrich Berté/FRANZ SCHUBERT' ga ik uitvoerig op Marischka's film in!

In 2008 produceerde Kinowelt de verfilming van de Kálmán-operette 'Gräfin Mariza' (DVD nr. 502188) door Rudolf Schündler met Rudolf Schock, Hans Moser en in de titelrol de sopraan Christine Görner.
Natuurlijk ben ik Kinowelt dankbaar, dat zij films met Rudolf Schock uitbrengt, maar het lijkt erop, dat de producent zich niet of nauwelijks bewust is van Schock's muzikale reputatie. Aan de films wordt weinig informatie toegevoegd (een extra trailer is leuk, maar niet zo belangrijk). Het zou aanbeveling verdienen, als Kinowelt wat dieper inging op de achtergrond van haar muziekfilms.


















T.g.v. Rudolf Schock's 100ste geboortedag verschijnt in 2015 op DVD:
'Der fröhliche Wanderer' (DVD:  info@fernsehjuwelen.de).

















Rudolf Schock's evergreen 'Ach, ich hab' in meinem Herzen', oorspronkelijk een duet uit Norbert Schultze' s opera 'Schwarzer Peter', werd beroemd door deze film. Voor meer informatie over de film zie:  http://tenorschock.blogspot.nl/2015/11/rudolf-schock-singt-im-film-der.html).


************************************



 
 
 
 
 








Op 1.6.2018 werd de Rudolf Schock-Film 'Die Stimme der Sehnsucht' uitgebracht ((DVD:  info@fernsehjuwelen.de).
Rudolf Schock zingt o.a. de "Italiaanse" liederen van Gerhard Winkler en in de finale van 'Carmen' van Georges Bizet

*************************************























Rudolf Schock: "Ich singe das auch!"
Op 2.5.2018 werd - mit Engelse ondertitels - auf YouTube een Nederlandse, eerste, uitvoerige Filmbiografie over Rudolf Schock gepubliceerd. Schock is in talrijke liederen, opera- en operettearia's te horen.
{ !!! Ik mocht deze "Levensroman van Rudolf Schock" maken in nauwe samenwerking met Wim & Josje Kremer. Ik ben hen daar diep dankbaar voor! Mijn dank gaat ook uit naar de drie "Rudolf Schock-bewonderaars op het eenzame eiland": Dr. Bodo Schwalm, Rico Leitner, Ebbe Föge Bak en naar alle anderen, die aan de totstandkoming van de film hebben meegewerkt. Trots ben ik op mijn dochter Leenke de Lege en schoonzoon/'native speaker' Jonathan Boxer, die de Engelse ondertiteling hebben mogelijk gemaakt !!! }

De televisiefilms
Uit 'An jedem Finger zehn' (1954)
Video-Upload van 'Land der Einnerung'

Rudolf Schock raakte al heel vroeg bij het medium televisie betrokken. In 1944 werkte Schock mee - tussen zijn ervaringen aan het oorlogsfront door - aan een experimentele tv-uitzending van de Johann Strauss-operette 'Die Fledermaus'. Hij zong daarin de rol van Alfred. Vanaf 1954 tot in de vroege jaren zeventig was Schock op tv in dertien opera's en operettes.

1954: 'Fra Diavolo' (Auber) en 'Cavalleria Rusticana' (Mascagni)
1958: 'Die schöne Galathee' (Franz von Suppé)
1959: 'Die Meistersinger von Nürnberg' (Wagner) - live-uitzending uit Bayreuth (alleen 1e bedrijf) 
1961: 'Wenn ich König wär' (Adam) 
1962: 'Der Liebestrank' (Donizetti) en 'Lulu' (Alban Berg)
1963: 'Tiefland' (d'Albert)
1964: 'Viktoria und ihr Husar' (Abraham)
1964: 'Der Zigeunerbaron' (J. Strauss Jr.)
1968: 'Die Zirkusprinzessin'(Kálmán)
1970: 'Giuditta' (Lehár)
1971: 'Maske in Blau (Raymond)
1979: 'Noch 'ne Oper' (opera-parodie van Heinz Erhardt)

Op dit moment (2018) kan heel veel hiervan op YouTube bekeken en beluisterd worden. Bovendien verschenen 'Lulu', 'Noch 'ne Oper' en 'Die Zirkusprinzessin' op DVD (zie de blogartikelen: "RS singt Alban Berg", "RS singt Heinz Erhardt" en "RS singt Imre Kálmán(4: Die Zirkusprinzessin)".
 
Geluidsopnamen uit TV-films afzonderlijk verschenen...
Voortreffelijke geluidsopnamen van 'Fra Diavolo' en 'Cavalleria rusticana' zijn o.a. op CD's van Relief verkrijgbaar (zie ook blogartikel 'RS zingt Daniel Auber').

Matig is de geluidsopname op LINE MUSIC van 'Die schöne Galathee'. De geluidsband is identiek aan die van de film op YouTube.

De beelden zijn (nog?) onbereikbaar, maar het geluid van de complete live 'Meistersinger von Nürnberg' van 1959 is in optima forma op CD's van Myto beschikbaar.

DVD's van 'Wenn ich König wär' zijn in privé-bezit. EMI/Warner bracht recent opnieuw een CD uit met geluidsfragmenten uit de tv-produktie (zie ook: 'RS zingt Adolphe Adam').

Ook DVD's van 'Der Liebestrank' bevinden zich alleen in privé-bezit. Eurodisc bracht in de jaren zestig de complete 'Liebestrank' op LP's uit (zie 'RS zingt Gaetano Donizetti'). Sinds kort zijn CD's hiervan ook verkrijgbaar op LINE MUSIC en bij het 'Hamburger Archiv für Gesangskunst'.

Cover LP-Album van 'Der Liebestrank'




















DVD's van 'Tiefland' zijn in privé-bezit. In het verleden is de complete geluidsband door BMG/Eurodisc en RCA op CD uitgebracht. De rechten moeten intussen op Sony/Eurodisc zijn overgegaan (zie ook 'RS zingt Eugen d'Albert'

Voor de 'Zigeunerbaron' geldt hetzelfde als voor 'Tiefland' en het is onbegrijpelijk, dat nog geen enkele producent op het idee is gekomen, deze schitterende tv-film van Arthur Maria Rabenalt op DVD uit te brengen. De geluidsopnamen zijn meerdere malen door BMG/Eurodisc en RCA op CD vastgelegd. Ik reken nog altijd met een heruitgave op DVD.


DVD's met OPERETTE uit televisieprogramma's:

Maart 2013 bracht Sony een operette-cassette met drie DVD's uit onder de titel 'Traumland Operette'.  Deze cassette documenteert uitvoerig het karakter van de grote ZDF-televisieshows uit (vooral) de jaren zeventig van de vorige eeuw, waarin voor de operette nog altijd een belangrijke rol was weggelegd. Tot de talrijke solisten behoort vanzelfsprekend Rudolf Schock.
  
























Eigen TV-shows en de CONCERTEN

1966: RUDOLF SCHOCK'S  e e r s t e  VAN TWEE TV-SHOWS OP DVD:























Eind 2011 verscheen t.g.v. Rudolf Schock's 25ste sterfdag een DVD van een programma, dat de ARD 45 jaar geleden uitzond onder de titel 'Rendezvous mit Rudolf Schock' (DVD 3202). Regisseur in 1966 was Ekkehard Böhmer. Van de verschillende orkestdirigenten zien we kort Werner Eisbrenner. Behalve Schock werken aan het programma o.a. mee: de sopranen Wilma Lipp en Margit Schramm, de bas Kurt Böhme, de buffo-tenor Willy Hofmann en het Rias-Kamerchor en het Rias-Kinderchor.  Producenten van de nieuwe DVD zijn CMO Music, RBB en ZYXmusic.
De film in goede zwart/wit-kwaliteit duurt ruim drie kwartier en is onderverdeeld in een aantal hoofdstukjes (opera, operette, volkslied enz.). Rudolf Schock presenteert plezierig en zakelijk het programma zelf. Voor de muziek werd grotendeels gebruik gemaakt van (Eurodisc-) plaatopnamen en de zeker destijds - helaas - reguliere playback-praktijk. Mijn favorieten zijn de aria uit Giordano's 'Fedora'(zie ook 'RS zingt Umberto Giordano e.a.'), de volksliederen, Léhar's door Rudolf Schock heel mooi gezongen 'Hab' ein blaues Himmelbett' uit 'Frasquita' en het speelse Bartolo/Almaviva-duet uit het 2e bedrijf van Rossini's 'Barbier van Sevilla'. Kurt Böhme (Bartolo) en Rudolf Schock (Almaviva) hebben zicht- en hoorbaar plezier in hun act.

De presentatie van de DVD is nogal zuinig. Om de op zich passende informatie van Hans Schaffner (in 1984 samensteller van de populaire-CD 'Rudolf Schock, Stimme für Millionen') aan de achterkant van de cover helemaal te kunnen lezen, moet je hem eerst - na verwijdering van de DVD - uit het plastic hoesje zien te trekken. Een apart boekje bij zo'n herinnerings-DVD zou handiger zijn geweest. De foto-montage op de voorkant van de cover - Schock's portretfoto is duidelijk op een bovenlichaam in rokkostuum gemonteerd - wijst op haastwerk.

Rudolf Schock - DVD: "Das grosse Wunschkonzert"  
Sony publiceerde in 2013 in samenwerking met ZDF-Enterprises en de WDR een compilatie van 39 TV-optredens van Rudolf Schock uit de periode 1967 - 1985.












Daaronder nogal wat fragmenten uit de 2e en veel grotere Rudolf Schock-Show "Ich erinnere mich gern" uit 1983.
Die show is NOOIT in haar geheel op Video/DVD verschenen.
In een vouwblad staan alleen de 39 tracks genoemd en verder niets. Niets over Rudolf Schocks muziekhistorische betekenis als zanger. Niets over zijn artistieke invloed sinds 1946 tot de dag van vandaag.
It's a crying shame! 

Rudolf Schocks  l a a t s t e  'Abend in Wien'-concert in Nederland (1985) auf DVD


In 2009 verscheen in Nederland een gecombineerde DVD/CD met Rudolf Schock van het complete 'Abend in Wien'-concert 1985 uit het Concertgebouw te Amsterdam. Naast Rudolf Schock zongen Christina Deutekom en Marco Bakker. Franz Bauer-Theussl dirigeerde het Noordhollands Philharmonisch Orkest.
Producenten waren 'Omnium audiovisueel' en 'Tros'. 
De Abend-in-Wien-concerten vonden vrijwel ieder jaar in Nederland en België plaats en wel van 1967 t/m 1986. Dirigenten waren - behalve Bauer-Theussl - Robert Stolz, Willy Boskowsky, Nico Dostal en diens zoon Roman. Sopranen waren Margit Schramm, Renate Holm, Marjon Lambriks e.a. 'Leading tenor' was t/m 1985 bijna altijd Rudolf Schock. Alleen in 1969 (Rudolf Schock's eerste hartinfarct) was dat niet het geval en in 1970 gingen de concerten in het geheel niet door. In 1969 werd Schock vervangen door de tenor Heinz Hoppe. In 1986 was Anneliese Rothenberger het vocale middelpunt, maar Schock werd nadrukkelijk gemist. Vanaf 1987 waren de concerten muziek-geschiedenis.

Krijn de Lege, 8e herziene versie: 13.5.2018

Keine Kommentare: