05.12.15

Rudolf Schock: Als " INLEIDING" tot tot 2016

Faszination Rudolf Schock:
Update FEBRUARI 2016:

Op YouTube heb ik geprobeerd een tamelijk zeldzaam geworden opname van twee Paul Abraham-opnamen weer voor een breder publiek toegankelijk te maken.
Aansluitend heb ik het blogartikel: 'RUDOLF SCHOCK zingt PAUL ABRAHAM' op enkele punten geactualiseerd (zie rechts op deze blogpagina).Krijn de Lege 18.2.2016Rudolf Schock,
"Als INLEIDING" tot 2016
Ziet u het als een goed begin. Of een terugblik op het oude jaar. Een van harte gemeende gelukwens voor 2016 Of als houvast in deze bange tijden.

Op 17 juni 1973 nam Rudolf Schock met de prachtig zingende, jonge zangers van het 'Tölzer Knabenchor' twee gezangen uit Franz Schubert's 'Deutsche Messe (Duitse mis)' op: de 'INTROÏTUS (INLEIDING)' en het 'SANCTUS (HEILIGE)'.
De jongens uit het Beierse Bad Tolz zongen transparant en gaven de woorden van de gezangen zinvolle accenten mee.
Rudolf Schock was altijd al sterk in religieus geïnspireerde liederen.
Hij interpreteerde ze gevoelvol en niet sentimenteel. Ze klinken bij hem indringend en hebben overtuigingskracht.

Voorbeelden?

'Stille Nacht' natuurlijk, met dat 'heldische' 2e couplet.
(Via de volgende link naar YouTube kan het kerstlied overal in de wereld - op Duitsland en Zwitserland na (!) - beluisterd worden:
LINK: https://www.youtube.com/watch?v=QSP0iPnSpXE

'Dank sei dir, Herr' van - heel waarschijnlijk - Siegfried Ochs, die het lied als "Händel-ontdekking" in een oratorium van deze componist opnam.
'Selig sind, die Verfolgung leiden'. 'So nimm denn meine Hände', maar ook 'Der Mond ist aufgegangen' en de 'Berceuse'-aria van Jocelyn uit de gelijknamige opera van Benjamin Godard (zie mijn blogartikel over deze componist). 

Op YouTube heb ik de gedeelten uit de 'Deutsche Messe' sober een m.i. passende gestalte gegeven.
Ik dank de heer Wolfgang Mahrholz uit Bremerhaven voor de toezending daarvan in gedigitaliseerde vorm nu al weer enkele jaren geleden. 
Krijn de Lege, 1.1.2016

Keine Kommentare: