27.02.07

RUDOLF SCHOCK OP/AUF CD: NEW (6.3.2013)

Rudolf Schock eind jaren veertig
Rudolf Schock op CD
In hoeverre is Rudolf Schock nu, ruim 25 jaar na zijn dood, nog grijpbaar? Is er zoiets als een muzikale erfenis? Leeft hij verder in de hoofden en harten van muziekliefhebbers? Kan men nog CD's van hem kopen? Hoe staat het met zijn bioscoop- en televisiefilms?

In de volgende tekst probeer ik globaal zijn CD-publicaties vanaf het jaar 2000 te inventariseren.
In het nieuwe millennium is veel van Schock's platenrepertoire opnieuw verschenen en er is ook heel veel voor de eerste keer uitgebracht. Het CD-aanbod in de winkel is echter enorm verschraald. Dus moet er via internet besteld en/of gedownload worden. Wel moet worden opgemerkt, dat vooral de grotere CD-producenten (EMI, SONY) tamelijk rap zijn in het schrappen van catalogus-titels. Zeker is dat het geval, als zij fuseren of afslanken (Het Eurodisc-label viel eerst onder BMG/Ariola, dan achtereenvolgens onder RCA/BMG en SONY/BMG en nu, anno 2012, onder SONY MUSIC ENTERTAIMENT). Een troost is echter, dat een speurtocht op internet naar oudere CD's (én LP's!) dikwijls loont!

EMI/ELECTROLA (vroeger HMV-Electrola) had in haar catalogus altijd plaats voor de Furtwängler-opname van 'Tristan und Isolde', voor de 'Freischütz' onder Keilberth en voor 'Ariadne auf Naxos' onder Von Karajan. De Duitstalige 'Carmen' onder Horst Stein was vanaf 1961 tot ongeveer 2009 beschikbaar. Een heruitgave is echter vanaf Maart 2013 weer te bestellen. Daarnaast waren er permanent twee Schock-CD-cassettes (met in totaal 6 CD's) beschikbaar met opera, operette en (volks)liederen. Daar kwamen in de loop van de jaren (o.a.) 'Fidelio', 'Lohengrin', de 'Meistersinger von Nürnberg' en de 'Fliegende Holländer' bij. Op dit moment hebben 'Meistersinger' en 'Lohengrin' echter al weer de Emi-catalogus verlaten (zie ook verder).
Na 2000 bracht Emi vrijwel het gehele studio-opera-repertoire met Schock (o.a. Mozart, Smetana, Puccini, Verdi) op CD uit. De (binnenzijde van de) booklets in het CD-doosje herinnerden aan de hoezen van de grammofoonplaten uit de jaren 50 en bevatten informatieve en objectieve teksten van Thomas Voigt, de toenmalige chefredacteur van het muziektijdschrift 'Fonoforum'.Een groot deel van dit opera-repertoire komt in 2013 opnieuw uit op twee 10-CD-Boxen.
Al verschenen is een box 'VERDI auf DEUTSCH' met Electrola-opnamen van Rudolf Schock in Verdi-opera's. En op 5 april 2013 brengt EMI uit: 'RUDOLF SCHOCK in Electrola-Opera-Highlights 1952-1961'.
Ook de operette-opnamen van EMI keerden terug, hoewel ze nooit helemaal verdwenen waren en zo nu en dan op goedkopere labels als 'Laserlight' en 'Imperial' opdoken. Recent bracht EMI een dubbel-CD uit in de serie 'Champagner-Operetten' met hoogtepunten uit Schock's Emi-operette-repertoire.

ONBEGRIJPELIJK!
Wat EMI echter maar niet wilde uitbrengen, waren Schock's opnamen van een groot aantal klassieke liederen. De liederencyclus 'DIE SCHÖNE MÜLLERIN' van Franz Schubert (stereo-opname uit 1958 met de legendarische pianist-begeleider Gerald Moore) werd destijds door de kritiek met groot enthousiasme ontvangen. Ook de orkestliederen van Richard Strauss en de cyclus 'Dichterliebe' van Robert Schumann - opgenomen in 1957 - kregen veel lof toegezwaaid (Paul Chr. van Westering: "Die man kan alles!"). Twee stereo-LPs uit 1959 met liederen van Schubert, Schumann, Brahms, Mozart, R. Strauss en Wolf maakten ook indruk (Riemens en Herzfeld).

BMG/EURODISC (nu SONY) produceerde herhaaldelijk haar uitgebreide operette-verzameling uit de jaren 60, maar de cd's waren om te zien nog maar een schaduw van de luxe-lp's met de glanzende kleurenfoto's. Alleen de complete 'Zigeunerbaron' en  'Fledermaus' (dirigent Robert Stolz) werden in 1999 door RCA/BMG respectabel op de markt gebracht. En dat gold al eerder voor opnamen van de opera's 'Tiefland', Schock's tweede 'Freischütz' en een vijftal CD's, waarop Schock als zanger van opera, operette, volks- en kerstlied en allerhand populairs werd geportretteerd.

Na een lange operette-stilte bracht SONY/BMG-EURODISC in november 2007 opnieuw een serie operette-CD's uit onder de verzamelnaam: 'Original Album Classics'.

Die naam zei het al: De kleurenfoto's van de jaren 60 waren in ere hersteld en de verpakking zag er prachtig uit. Thomas Voigt bewaakte de teksten in het begeleidende boekje en opeens waren nu ook de complete versies van 'WIENER BLUT' (Johann Strauss), 'IM WEISSEN RÖSSL' (Ralph Benatzky) én de in het verleden nogal onderbelichte 'BETTELSTUDENT' (Karl Millöcker) op CD verkrijgbaar.

TOEN STOPTE DE OPERETTE-SERIE VAN EURODISC WEER
Na 2009 verschenen er bij SONY/EURODISC wel enkele compilaties van losse operette-opnamen (o.a. met Schock en Stolz). Maar de vier klassieke door Robert Stolz gedirigeerde complete opnamen van ' Die Lustige Witwe', 'Das Land des Lächelns', 'Der Zigeunerbaron' en 'Die Fledermaus' waren intussen al lang uit de Eurodisc-catalogus verdwenen. Verder ontbraken grote selecties uit een drietal Kálmán-operettes en Lehár's 'Zigeunerliebe'.
Sony: 88697985772

Nu - in 2012 - echter verschijnt als onderdeel van de internationale CD-serie 'The Sony Opera House', waarin het gordijn tussen opera en operette is weggetrokken, 'DIE LUSTIGE WITWE' met Stolz, Schramm en Schock. En ik vermoed, dat de andere drie klassiekers in de nabije toekomst zullen volgen. De hele Sony-serie is in een groezelig, bleekgroen graffiti uitgebracht, waarvoor ik de handen echt niet op elkaar krijg. Maar ze is er in elk geval weer: die mooie opname uit 1966 met een authentieke 'weduwe' en een al even authentieke Danilo!


Wat de opera betreft, bracht mei 2008 een nieuwe surprise van SONY/BMG-EURODISC: Na 40 jaar verschenen, voor het eerst op CD, een serie opnamen met hoogtepunten uit OPERA's van o.a. Smetana, Von Flotow, Verdi, Lortzing en Gounod. Deze opera-producties zijn in feite een VERVOLG op de sinds 2000 door Emi heruitgebrachte opera-opnamen met de zelfde producent Fritz Ganss, de zelfde tenor Rudolf Schock en vaak de zelfde dirigent Wilhelm Schüchter! Te hopen valt, dat ook deze serie een vervolg krijgt met de notabene verdwenen complete 'Tiefland' en de complete 'Freischütz'! Kort geleden las ik, dat Schocks interpretatie van de Pedro-rol in 'Tiefland' als belangrijk studiemateriaal dient voor hedendaagse tenoren, die in deze opera gaan optreden. 'Tiefland' en 'Freischütz' mogen eigenlijk niet in de Sony-catalogus ontbreken! En er is nog meer: hoogtepunten uit 'Die Macht des Schicksals' (Verdi), een volledige 'Cavalleria Rusticana' (Mascagni), een volledige 'Liebestrank' (Donizetti) enz.
 
!NB: Het Hamburger Archiv für Gesangskunst bracht in de zomer van 2012 de volledige Eurodisc-'Liebestrank' (Donizetti) op CD uit. Het booklet is zeer informatief en ziet er prima uit (een enkel foutje daargelaten). De digitalisering - niet van de originele tapes - is zeker acceptabel. De CD-Box is te bestellen bij genoemd 'Archiv' onder nr. 30332.

!Op 8 maart 2013 verschijnt bij Cantus Classics nog een 'Mitschnitt' van de 'Liebestrank'-opname onder nr. CACD 5.01716F.
 
WAT ECHTER WEER BIJNA GEHEEL ONTBRAK, ....... WAREN DE KLASSIEKE LIEDEREN (Schubert, Brahms enz.). Ook van de vele VOLKSLIEDEREN, die Schock voor Eurodisc opnam, is relatief weinig verkrijgbaar.

*************************

VERHEUGEND EN VAN HISTORISCHE BETEKENIS is, dat na 2000 veel kleinere producenten van zich lieten horen, die radio-opnamen, maar ook studio-opnamen uit de jaren 50 aan de vergetelheid ontrukten (Relief, Walhall/Gebhardt/Archipel, Line, Membran/Documents, Audite, Profil/Hänssler, Gala, Capriccio, Preiser, Orfeo met haar 'Salzburger Festspieldokumente' e.a.).


Het Zwitserse Label RELIEF van Rico Leitners SONIMEX bijvoorbeeld bewijst de fascinerende Rudolf Schock van de jaren vijftig alle eer met een serie complete opera's, die luxueus en uitermate zorgvuldig zijn uitgegeven: o.a. 'Tosca', 'Mignon', 'Cavalleria Rusticana', 'Les Contes d'Hoffmann', 'Carmen' en een drietal Mozart-opera's, waaronder in verkorte vorm een verbluffende live 'Zauberflöte' uit Geneve.

Bovendien bracht Relief een bijzondere dubbel-CD uit, waarop de veelzijdige Schock van toen in allerlei opera's, oratoria EN OOK LIEDEREN te horen is. Veel van deze opnamen was nog nooit uitgebracht.

Recent verschenen bij Relief volledige uitvoeringen met Schock van Lehárs 'Das Land des Lächelns' (1958 LIVE!) en een verloren gewaande 'Zigeunerliebe'(1951 Deutschlandradio). Daar kwam ook nog eens een complete versie van 'Der Messias' van Händel bij (1953 NWDR Keulen)!

De geluidskwaliteit van de Relief-opnamen is uitmuntend. Relief haalt uit de oude tapes wat er in zit. Bij een live-uitvoering zijn de mogelijkheden soms beperkt, maar het resultaat is heel wat meer dan voldoende! De radio-tapes klinken sowieso formidabel! Aan Schock wordt door Relief werkelijk op grootse wijze herinnerd.

In 2009 was Relief in verregaande onderhandeling met EMI over de oorspronkelijke banden van Schock's liedopnamen. Die gesprekken werden echter  afgebroken, toen een ander label (Gala) plotseling het gehele EMI-liedrepertoire van Rudolf Schock op de markt bracht. Voor Relief was het toen niet meer zinvol in het liedproject te investeren. Verderop meer over de Gala-produktie. 


De eenvoudiger uitgebrachte opera-opnamen van WALHALL/Gebhardt/Archipel mogen er ook zijn: 'Boris Godunow', 'La Forza del Destino', 'Die Zauberflöte', 'Cosi fan tutte', 'Idomeneo', 'Fidelio' (onder Furtwängler en Von Karajan, allebei live), 'Capriccio', 'Das Rheingold' EN de 'Lohengrin', die door Walhall van Emi werd overgenomen. Verder verschenen er bij Walhall nog twee Lehár-operettes met Schock.
Behalve van Relief en Walhall verschenen er ook kwalitatief hoogstaande CD's van:
1) 'AUDITE'. Met als dirigent Ferenc Fricsay zijn er door dit label in samenwerking met Duitse radio-omroepen de complete 'Rigoletto' van Verdi en een verkorte uitvoering van Bizet's 'Carmen uitgebracht.
De geluidskwaliteit is geweldig en de uitvoeringen een sensatie.


2) het Engelse label 'MEDICI ARTS'. In 2007 verscheen met Schock in samenwerking met WDR-Keulen onder dirigent Otto Klemperer de 'Missa Solemnis' van Beethoven. Deze opname uit 1955 was al op CD verkrijgbaar (Frequenz 1985 en sinds kort op Archipel en - via MP3 - op Line), maar zij klinkt bij 'Medici Arts/WDR' vele malen beter.Deze Beethoven-opname én de eerder genoemde 'Messias'-opname van Relief tonen aan, dat Rudolf Schock ook als oratoriumzanger respect verdient.

Verder noem ik nog van PROFIL/Hänssler twee portret-CD's. Op de eerste CD zingt Schock opera-fragmenten en op de tweede: 'Opera, Operetta and Songs'. Daaronder bevindt zich een zeldzame opname van het prachtige duet Dalilah - Samson uit 'Samson et Dalilah' van Saint-Saëns. Alle opnamen op deze CD's zijn in de jaren vijftig door EMI vastgelegd en door Profil vanaf de grammofoonplaat succesvol digitaal 'remastered' en gerestaureerd.

Het label 'DOCUMENTS' (van MEMBRAN MUSIC Ltd) vestigt de aandacht op zich door het uitbrengen van een groot aantal radio-opnamen van complete operettes uit de vroege jaren vijftig. Met Rudolf Schock in de mannelijke hoofdrol gaat het om 'Die lustige Witwe', 'Der Graf von Luxemburg', 'Zigeunerliebe', 'Eine Nacht in Venedig' en Künneke's 'Die grosse Sünderin'. Verder produceert Membran fragmenten uit 'Die Rose von Stambul', 'Die Czárdásfürstin' en een dubbel-CD van Schock ('Der Fröhliche Wanderer') met liederen en 'chansons' uit operettes en films. Een aantal van die opnamen zijn nog nooit uitgebracht, zelfs niet op de plaat. Daarbij gaat het soms om operettes, die (misschien wel ten onrechte) geheel en al vergeten zijn. Ook is er (zeldzaam) materiaal van EMI op deze dubbel-CD te vinden!Documents/Membran bracht ook veel opera-opnamen uit (serie 'Das Schönste aus der Welt der Oper'). Deze Duits gezongen losse radio- en studio-opnamen zijn samengevoegd tot een verzameling van allerlei 'Opern-Querschnitte', waarin Rudolf Schock veelvuldig optreedt.


In 2008 bracht Documents/Membran een Rudolf Schock-Box uit met 10 CD's. Iedere CD stelde een aspect van Schocks veelzijdigheid centraal.
Hij is te horen als filmzanger, zanger van (volks)liederen, Lehár- en Kálmán-zanger, Verdi- en Puccini-tenor, Mozartzanger EN - waarmee in 2008 een klein stukje van mijn wens was verhoord - ALS ZANGER VAN KLASSIEKE LIEDEREN! Op de 10e CD staan namelijk twee liederen van Hugo Wolf, zes liederen van Robert Schumann (waaronder vier liederen uit de cyclus 'Dichterliebe') en vier orkestliederen van Richard Strauss.

*************************
EMI-kunstliederen voor het eerst op CD, maar het resultaat stelt teleur.
En toen - eind september 2009 - verschenen eindelijk (vrijwel) ALLE EMI-liedopnamen van Rudolf Schock op CD. CD-label GALA publiceerde onder de titel 'KAMMERSÄNGER RUDOLF SCHOCK' een 4-CD-box met o.a. zo ongeveer alle KUNSTLIEDER, die Rudolf Schock tussen 1947 en 1960 voor EMI had opgenomen, incl. Schumann's liederencyclus 'Dichterliebe' en Schubert's 'Schöne Müllerin'.
Natuurlijk beschikte Gala niet over de originele EMI-banden, maar de digitale remastering van de oude platen en tapes bleef sterk achter bij wat technisch haalbaar is (alleen CD 4 heeft vanaf de populaire Italiaanse liederen een prima geluid, maar dat zet geen zoden aan de dijk, omdat die opnamen op andere labels al in goede kwaliteit verkrijgbaar zijn). Schock's stem klinkt op de Gala-CD's volstrekt kleurloos. Hoge(re) tonen worden afgeknepen. Ooit voortreffelijke stereo-opnamen zijn door Gala omgezet in een dof mono. Het is veelzeggend, dat CD-copieën, die Schock-liefhebbers van hun oude - vaak krakende - LP's hebben gemaakt, beter klinken.

******************
NIEUW in 2012 bij het label 'Membran/Documents':
'Nachklang einer geliebten Stimme/Echo of a much-loved Voice' (Order No.: 233518) Deze tweede 10 CD-Box van Membran/Documents beveel ik zeer graag bij u aan! Zij bevat  waardevolle opnamen, die voor een belangrijk deel nog nooit of hoogst zelden op plaat en/of CD te vinden waren. Veel van het bronmateriaal moet zich in één of meer privé-verzameling(en) hebben bevonden. Nu komt het gelukkig voor een groot publiek beschikbaar. 

Op blz. 296 van de biografie 'Ach, ich hab' in meinem Herzen...' vertelt Rudolf Schock over zijn ontmoeting na een concert in de jaren vijftig met twee 16-jarige fans, die zich in de tijd daarna "tot ware muziekexperts" zouden ontwikkelen en met wie "een echte vriendschap" ontstond. Eén van die jeugdige fans was Wilfried Chlosta, samensteller anno 2012 van de nieuwe CD-Box.

Intussen heb ik in grote lijnen een beeld gekregen van de keuzes, die de heer Chlosta heeft gemaakt en van de geluidstechnische resultaten, die de digitale remastering hebben opgeleverd. Over Schock's vocale en interpretatieve prestaties kom ik vanzelf bij de betrokken componisten te spreken en natuurlijk moet ik een aantal bestaande artikelen aanpassen.

Samenstelling is uniek!
Zes CD's zijn gewijd aan de operazanger, één CD aan de operettezanger en drie CD's aan de liederenzanger Rudolf Schock. De eerste opnamen zijn uit 1946, de laatste uit 1960.

Een greep uit al dat moois:
O.a. op CD 1: nieuw op commerciële CD is de live-finale van 'Ariadne auf Naxos' (Richard Strauss) uit Salzburg: nu eens niet van 1954, maar van 1955. De Ariadne van dat jaar was Hilde Zadek

Op CD 2 - ik hoor haar voor het eerst - staat een ruim vijf kwartier durende selectie uit Mozart's 'Zauberflöte'. De opnamen werden in 1955 door de radio gemaakt en komen uit de allereerste voorstelling, die gegeven werd na de wederopbouw van de Hamburgse Staatsopera. De Nederlandse bas Arnold van Mill (1921-1996) zong in die première de rol van Sarastro.
De selectie loopt vrijwel parallel aan de live-opnamen van een 'Zauberflöte' in Genève uit 1952, die eveneens verkort op Relief verscheen.

Op CD 3 o.a. fragmenten uit 1959 van Schock's optreden in Bayreuth als Walther von Stolzing in Wagner's 'Meistersinger von Nürnberg' onder regie van Wagner's kleinzoon Wieland. Het gaat hier om de première-voorstelling, die door het label Myto al compleet op CD is uitgebracht.

O.a. op CD 4: nieuw is een fragment uit Schock's tijd in Hannover, kort na de oorlog (zie ook 'RS zingt Friedrich von Flotow'). Hij zingt de rol van Narraboth in Richard Strauss' opera 'Salome'. Verder fragmenten uit een opera-concert in 1960 met Melitta Muszely (Tschaikowsky's 'Eugen Onegin' en Smetana's 'Die Verkaufte Braut'). Ook ben ik erg gelukkig met de finale 3e akte van 'Martha' (Flotow), die uit Schock's film 'König der Manege' is getild. In mijn artikel 'RS zingt Friedrich von Flotow' ga ik tamelijk uitvoerig op die scene in.

CD 5: muziek uit Franse opera's:
O.a. live uit 1960: 'Es war einmal am Hofe von Eisenach'  uit 'Les Contes d'Hoffmann' van Jacques Offenbach.
Een 'Manon'- duet (Massenet) uit 1951 (radio-opname) met de o, zo mooi zingende Lisa Otto bestond al op CD, maar was nogal onvindbaar.

CD 6: Italiaans bel canto! Nieuw op CD:
- met Rita Streich live in het fameuze duet uit 'Don Pasquale' (Donizetti). De opname is uit 1958.
- Fragmenten uit de Weense première van Puccini's 'Manon Lescaut' (1956), door de Oostenrijkse opera-criticus Marcel Prawy als hét hoogtepunt van de Weense operajaren vijftig aangeduid. De volledige versie van die opera-uitvoering bestaat ook op CD, maar wacht nog ongeduldig op publicatie.
- Schock is verder - voor mij ook gloednieuw - live en in topvorm te beluisteren in een 'Tosca'- aria (1959) en in wondermooie opnamen uit 'Il Trovatore' (1950 met de Griekse alt Diana Eustrati), 'Rigoletto' (1952) en 'La Bohème' (1951).

CD 7 is gereserveerd voor de operette en bevat ook veel bijzondere opnamen:
- Een selectie uit Kálmán's 'Das Veichen von Montmartre' (met Erika Köth), 'Zwei     Märchenaugen' en Lehár's 'Du bist meine Sonne' (allemaal in 1959 live gezongen).
- Operette-liederen van Eduard Künneke- uit 1960 (opnamen uit een tv-programma).
- Uit 1946 is een scene uit de kort geleden uit het stof opgeviste operette 'Zwei glückliche Menschen' van de componist en dirigent Johannes Müller (1893-1969).
- Als exclusief toetje:  Schock's Engelstalige versie uit 1949 van 'Always', een song van Irving Berlin (Rudolf Schock nam tegelijk ook een Duitse versie van 'Always'op: zie 'RS zingt Leonard Bernstein e.a.'!).

CD 8 t/m 10: Je zou deze CD's als de 2e poging kunnen zien Rudolf Schock als Liedersänger te documenteren. Er is een keuze gemaakt uit Rudolf Schock's EMI-liedopnamen, opnieuw incl. Schumann's 'Dichterliebe' en Schubert's 'Die schöne Müllerin'. Een niet te verwaarlozen aantal EMI-liederen is weggelaten, waaronder vier orkestliederen van Richard Strauss, maar die staan al heel mooi op de 10e CD van Membran's vorige 10CD-Box.
Op de CD's 8 t/m 10 staan verder de vroege radio-opnamen van Russische, Chinese en twee Ernst Pepping-liederen (Een deel van de Russische en Chinese liederen is eerder op CD uitgebracht en - toegegeven - beide liederen van Pepping beleefden hun CD-première in 2009 op de 4CD-Box van Gala, waarover ik hierboven tamelijk onaardig was).

Digitale remastering CD's 1 t/m 7: van acceptabel tot goed!
NB:
Bij de eerste publicatie van de box in 2012 zakte op CD 2 (track 3+7) twee keer
het geluid van de Hamburgse 'Zauberflöte'-premiere weg. Dit schijnt inmiddels door Membran verholpen te zijn. Op aanvraag bij Membran-Hamburg wordt de correcte CD 2 aan u toegezonden!

De CD's 8 t/m 10 presenteren helaas nog niet de definitieve opname van Rudolf Schock's EMI-'Kunstlied'-verzameling!
Dat is jammer, want door de bank genomen is de geluidskwaliteit passabel: we horen dit keer gelukkig vrijwel alle hoge tonen en bv. 'Die schöne Müllerin' is nu eindelijk op respectabale wijze gedocumenteerd.

Wat echter teleurstelt is het volgende:
De EMI-verzameling is verre van compleet.
Het meeste materiaal klinkt mono, terwijl EMI alles - op de 'Dichterliebe' van jan. 1957 en enkele nog vroeger opgenomen liederen na - stereo opnam.
De digitalisering van Schumann's 'Dichterliebe' is matig gelukt: of de gebruikte plaat/tape was te versleten, of de remastering had beter gekund: er zijn te veel  bijgeluiden en Schock's stem klinkt in de zachte, tere passages ongeprofileerd en diffuus.
Opmerkelijk is overigens, dat Membran in de vorige Schock-box (zie hierboven) vier liederen uit 'Dichterliebe' opnam, die wél acceptabel klinken!
Een onoverkomelijke misser tenslotte is op CD 8 het lied 'Nacht und Träume' van Franz Schubert. Van dat lied wordt ruim een halve minuut overgeslagen.

KORTOM:
De uitgave van deze CD-box kan zeker worden gewaardeerd als een 'Sternstunde' in de geschiedenis van Rudolf Schock's kunstenaarschap op geluidsdrager. Wat het 'Kunstlied' betreft, blijft het wachten echter op die ene, definitieve publicatie.     

************************
CD/DVD Schock's laatste Abend in Wien-concert in Nederland!

Tenslotte wijs ik er nog op, dat in Nederland 'OMNIUM-audiovisueel/TROS' een gecombineerde CD/DVD (CW90011) hebben uitgegeven van het laatste Nederlandse 'Ein Abend in Wien'-concert, waaraan Rudolf Schock meewerkte. Dit concert vond in 1985 plaats in het Concertgebouw te Amsterdam (meer informatie onder 'Rudolf Schock op film/DVD').

*********************
SAMENVATTEND
is vast te stellen, dat medio 2012 ruim 200 CD-produkties, waarbij Rudolf Schock op enige wijze betrokken is, op de CD-markt en/of als download te vinden te zijn (zie ook de gedetailleerde overzichten van Rudolf Schock-kenner Ludwig Stumpff op: www.rudolfschock.nl onder CD-Info).

Krijn de Lege, 9e herziene versie: 6.3.2013

Keine Kommentare: